Taidekartano Ruusula

Kartanon tarina

Katsaus historiasta nykypäivään – Missä käytössä talo on ollut ja mitä nykyään?

Taidekartano Ruusula on alunperin tuotu Haapavedelle Nivalasta 16 rekikuorman avulla. Se on 1900-luvun alussa saanut nykyisen paikkansa “Taivaanpankolla” eli nykyisin Taivaanpankontien ja Vanhatien välissä etelärinnetontilla. Yläkerrasta onkin vaikuttavat hulppeat näkymät järvelle ja lähirannoille. 

Reilun sadan vuoden aikana Ruusula on palvellut mm. lääkärin vastaanottona, metsänhoitaja-opettajapariskunnan kotina ja lukuisten “Misstexin tyttöjen” eli vaatetehtaan ompelijoiden vuokrakotina. Ennen taidekartanoksi päätymistään Ruusula oli pitkään Kaija ja Kaarlo Similän perheen kotina ja he tekivät kartanoon mittavan alakertaremontin, sillä 1967 yläkerran kamiinasta alkunsa saanut tulipalo tuhosi yläkertaa ja jonkin verran alakerran makuuhuonepäätyä. 

Lea ja Markus Tornberg ostivat Similä-nimiseksi muutetun tilan vuonna 2008 kasvavalle perheelleen kodiksi ja niin alkoivat mittavat remontit, joissa kaksihenkisen perheen tilat muutettiin palvelemaan lopulta kymmenhenkistä perhettä. Tuolloin yläkerta ei ollut vielä talviasuttava, vaan siihen tehtiin perusteelliset remontit. Perheen lasten kasvaessa tarpeet muuttuivat ja muutamien vuokrauskokeilujen jälkeen kartano pääsikin uuteen rooliin, jossa yhdistyvät Lean ja Markuksen ammatillisten intohimojen kohteet eli koulutukset, taide ja kädentaidot vanhan tunnelman ja hyvinvointia vahvistavien toimintojen äärellä.